Remetinečka cesta 75/C
+ 385 98 99 49 423
info@sweet-lab.hr

O Mirjani Špoljar

O Mirjani Špoljar

Mirjana Špoljar rođena je u Zagrebu, 1977. godine. Kao dijete nije ni sanjala da će postati trostruka državna prvakinja Hrvatske u slastičarstvu. Srednju Ugostiteljsko-hotelijersko turističku škola završava u Zagrebu, smjer slastičar. Praksu usavršava u pripremi slastica u Hotelu Regent u Berlinu koji se može pohvaliti s dvije Michelinove zvjezdice.

Cijeli život se usavršava i educira u raznim mjestima na svijetu. Svoje znanje i razne kulture slastica učila je u Miamiju, Šangaju, Londonu, Parizu, Istanbulu, Budimpešti, Bangkoku, Tokiju, Dubaiju, Kula Lumpuru, Singapuru, Ho Chi Minu, Phuketu, Hong Kongu, San Juanu, Beču, Pragu…

Prije 30 godina se zapošljava u Hotelu Esplanada u Zagrebu, a 2005. godine promovirana je na poziciju Regent Esplanade Pastry Chef, tj. šefica slastičarne. Tamo radi i danas.

S obzirom na iskustva po cijelom svijetu, osim autohtonih hrvatskih slastica, odlično se snalazi u svijetu francuskih, talijanskih i ostalih egzotičnih slastica.

Njezine slastice kušali su mnogi, te je one hrvatske prezentirala na raznim mjestima.

Za potrebe Hrvatske turističke zajednice u Japanu (Tokyo), u organizaciji hrvatskog Veleposlanstva Mađarskoj (Budimpešta), u organizaciji Turističke zajednice i Udruge ugostitelja njemačke u Njemačkoj (Köln), u suradnji Hrvatskog Ministarstva turizma u Češkoj (Prag), u suradnji udruge slastičara u Austriji (Wels), u suradnji s turističkom zajednicom Opatije u Opatiji, u suradnji u turističkom zajednicom Osijeka u Osijeku.

Osim pripremanja slastica za mnoge državne uglednike, održavala je i održava seminare, razne radionice i predaje moderno slastičarstvo na kulinarskoj akademiji u Varaždinu.

 • Seminar za obrazovanje Hotelskih i restoranskih slastičara općine Samobor, u organizaciji Otvorenog učilišta Samobor
 • Seminar za specijalizaciju Hotelskih i restoranskih slastičara grada Osijeka u organizaciji Pučkog Otvorenog učilišta Janus

Poznati hrvatski pjevač Goran Karan u posjeti edukacijskom centru Sweet lab


 

 

Željko Bebek postao je prvi glazbenik na svijetu koji ima svoj kolač, a osmislila ga hrvatska slastičarka: "Rekli su mi da ću biti prvi glazbenik u svijetu koji će imati kolač po svojem imenu, a ja sam veliki ljubitelj kolača!"


 

 

Osim toga, jedno vrijeme se bavila i pisanjem te je bila glavna urednica slastičarskog časopisa Dolce Vita. Također 1996. godine bila je član tima koji je kreirao i stavio na maloprodajno tržište, po mnogima najbolje, hrvatske poznate Esplanadine štrukle.

Osim državnika, slastice je pripremala i za brojne slavne osobe, tako su njezine slatke tanjure probali i Španjolska Princeza, Tajlandska Princeza, Premijer Republike Hrvatske, Predsjednik Republike Hrvatske, Britanska Princeza Ann, turski predsjednik Sulejman Demirel, Chris Rea, Sting, Depeche Mode, Bob Dylan, Brian Ferry, Orlando Bloom, brojne nogometne reprezentacije Engleska, Bugarska, Islandska itd., šahovski velemajstor Gary Kasparov,  Juan Antonio Samaranch, Njemački predsjednik Hans Dietrich Genscher, Saudijski princ s obitelji, Katarski Emir s obitelji…

Početkom 2012. godine polaže ispit za licencu međunarodnog slastičarskog suca (WACS) koju i trenutno posjeduje.

U svojoj dugogodišnjoj i uspješnoj slastičarskoj karijeri, gostovala je i u raznim televizijskim emisijama. Svoje znanje prenosila je gledateljima HRT-a u emisijama Dobro jutro Hrvatska, U istom loncu i Kruške i jabuke, na Novoj TV to su bili Red Carpet i Masterchef, a na RTL-u 3,2,1 peci, Dnevnik HRT , HRT - Kod nas doma , IN Magazin Nova TV.

Na RTL-u je imala i svoju emisiju Kratko i slatko koja je se prikazivala u 32 epizode.

Na podstranici Iz medija možete vidjeti i razne članke, intervjue i reportaže iz gotovo svih dnevnih, tjednih i mjesečnih tiskovina - Jutarnji list, Večernji list, Mila, Glorija, Glorija IN, Jet Set, Dobra hrana, Like, HRB Magazin, Novi list, Kuhar, Globus, Menu, Shop In magazin, Professional, Aktual, Delicije….

Autorica je kuharice hrvatskih nacionalnih slastica za potrebe trgovačkog lanaca Konzum koja je prodana u čak 50 000 primjeraka.

Kroz svoju dugogodišnju karijeru primila je mnoštvo nagrada i priznanja:

  • zbog izuzetnih postignuća na području slastičarstva Plaketa grada Samobora
  • Zagrebački festival slastica (1. mjesto)
  • Hrvatski autohtoni deserti (1.mjesto)
  • Hrvatsko državno prvenstvo slastičara 2009. u Opatiji (1. mjesto– najbolji hrvatski slastičar / državni prvak za 2009. Godinu)
  • Varaždinski Tortafest (Varaždin 12.10.2010.) - pobjednik u svim kategorijama
  • Hrvatsko državno prvenstvo slastičara 2010. u Opatiji (mjesto – najbolji hrvatski slastičar /dvostruki državni prvak)
  • Hrvatsko državno prvenstvo slastičara 2011. u Varaždinskim toplicama (mjesto – najbolji hrvatski slastičar / trostruki državni prvak)

 

S veleposlanikom Kraljevine Belgije Nj. E. Williamom De Baetsom

Image 7 of 7

S veleposlanikom Kraljevine Belgije Nj. E. Williamom De Baetsom